TIP105 Sigara veya Sağlık

Sigara içen kişiler sadece nikotini değil beraberinde katran ve 4 binden fazla zararlı kimyasal maddeyi solumakta ve vücutlarına almaktadırlar. İçerdiği yüzlerce zararlı maddeyle tüm vücuda çok büyük zararlar veren sigara, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, akciğer kanseri, ağız ve burun boşluğu, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserlerine ve KOAH'a yol açıyor.  Koronavirüsten korunmada vücudun bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir. Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddeler vücudun savunma sistemini çökerterek kişileri koronavirüse karşı savunmasız hale getiriyor. Elektronik sigara da, sigara, puro ve nargile gibi bağımlılık yapıyor. 
Elektronik sigara içeriği ve sağlığa zararları itibariyle sigarayla eşdeğerdir. 
Başta sigara, elektronik sigara, nargile, puro ve alkolden tümüyle uzak durmak, koronavirüs ve bir çok hastalıktan korunma konusunda yaşamsal açıdan oldukça önemli.

Sigaranın, içenlerin kendi sağlıkları üzerinde yarattığı tahribatın yanı sıra sigara içmeyenlerin sigara dumanına ikincil (second hand), üçüncül (third hand) maruziyetin yarattığı zararların azaltılması, tütünsüz/dumansız yerleşke/kampüsler ile üniversitede gençlerin sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik uygulamaları çok önemsiyoruz. 

Sigara insan vücudunun savunma sistemini baskılayarak içindeki kanserojen ve diğer zararlı maddelerle birlikte başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Sigara coronavirüs hastalık riskini 14 kat arttırmaktadır. Bugün sigarayı bırakarak hayatınız ve sevdikleriniz için çok kıymetli bir adım atın. Sağlığınız sizi bırakmadan siz sigarayı bırakın. 

Eğitimci: Hakan Akbulut