Nutrasötik; hastalıkların tedavisinde veya önlenmesinde sağlığa yararları bilimsel olarak ispatlanmış, toksik olmayan, herhangi bir besinsel ekstre olarak tanımlanır. Nutrasötikler, hastalık riskini azaltan ve sağlık üzerinde yararlı etki gösteren besin maddeleridir. nutrasötiklerin bu etkileri besinlerin içerdeki yüksek flavanoid içeriğinden ileri gelmektedir. Flavonoidler, pek çok meyva ve çiçekteki renklerden sorumlu olan bitki pigmentleri grubudur. Yiyecekler, meyve suları, bitkiler ve arı poleni zengin flavonoid içeriğine sahiptir.  Kimyasal yapılarına göre 4000’in üzerinde flavonoid bileşiği karakterize edilmiştir.
Flavonoidlerin :
*anti-enflamatuar,
* anti-allerjik,
*anti-viral
*anti-kanserojenik özellikleri
*allerjenler, virüsler, karsinojenler gibi diğer bileşiklere karşı vücudun yanıtını düzenleme yetenekleri vardır.
bilinçsiz kullanıldığında da sağlığa zararlı etkileri ortaya çıkmaktadır.