İbnu'l-Baytâr

آذان الأرنب: وتسميه البربر آذان الشاة ويسمى أيضاً آذان الغزال ... يشرب للسعال وخشونة الصدر.

Âzânu’l-Erneb (Tavşan kulağı): Berberiler buna Kuzu kulağı derler. Ceylan kulağı olarak da bilinir… Öksürüğe ve göğüs tutulmasına iyi gelir.

 

 

أرماك: هو دواء هندي يشبه قرفة القرنفل... ينفع من البثور والأورام الحارة ضماداً ويمنع من انتشار القروح.

Ermâk: Karanfil ağacının kabuğuna benzeyen bir Hint ilacıdır… Sivilcelere ve şişkinliklere iyi gelir, uyuz yaraların yayılmasını engeller.

 

أسفاناج: هي بقلة معروفة تعلو شبراً ولها ورق ... ينفع غذاء من جميع علل الصدر الحارة كالأورام والسعال والخشونة، ولا سيما إذا كان معه دسم وينفع بهذه الصفة من حرقة البول وهو غذاء جيد للمحمومين.

Esfâc (Ispanak): Herkesçe bilinen bir bitki olup boyu bir karıştan uzundur, yaprakları vardır… Öksürük, tutulma gibi tüm göğüs hastalıklarına iyi gelir. Özellikle yağla karıştırıldığında idrar yanmasına iyi gelir. Sıtmalılar için de iyi bir besindir.

 

 

آس: هو كثير بأرض العرب بالسهل والجبل وخضرته دائمة ويسمو حتى يكون شجراً عظيماً وله زهرة بيضاء طيبة الرائحة وثمرة سوداء ... وهي جيدة للمعدة مدرة للبول موافقة إذا خلطت بشراب لمن عضه الرتيلا ولمن لسعته العقرب.

Âs (Mersin ağacı): Arap ülkelerinde, gerek dağlık ve gerekse ova yerlerde bol miktarda yetişir. Yeşilliği sürekli olup büyük bir ağaç haline gelinceye kadar büyümeye devam eder. Güzel kokulu bir çiçeği ve siyah meyvesi vardır… Mideye iyi gelir, idrarı söktürür. Böcek ısırmasına ve akrep sokmasına maruz kalmış kişilere iyi gelir.

 

 

افتيمون: هذا الاسم اسم يوناني، وقيل سرياني، والأكثرون على أنه يوناني فاعرف ذلك... ينفع من الصرع ويجب أن لا يستقصى طبخه.

Aftimon: Bu Yunanca bir isimdir. Süryanice olduğu da söylenir. Ama çoğunluğa göre Yunancadır. Böyle bilinsin… Sârâ hastalarına iyi gelir. Çok pişirilmemesi gerekir.

 

 

أفيون: وهو لبن الخشخاش الأسود. ليس يعرف على الحقيقة في بلدان المشرق ولا في بلدان المغرب أيضاً إلا بديار مصر.... ينفع من السعال المزمن، وإذا أخذ منه شيئاً كثيراً نام نوماً شديد الاستغراق جداً. وإذا خلط بدهن الورد وتدهن به الرأس كان صالحاً للصداع، وإذا خلط بدهن اللوز والزعفران والمر وقطر في الأذن كان صالحاً لأوجاعها.

Afyon: Kara Haşhaş’ın özsuyudur. Doğrusu, Mısır hariç ne doğu ne de batı ülkelerinde tanınmaktadır… Kronik öksürüğe iyi gelir. Fazla içildiği zaman, derin bir uykuya yol açar. Yağla karıştırılıp başa sürüldüğü zaman baş ağrısına iyi gelir. Bademyağı, safran ve mür ile karıştırılıp kulağa damlatıldığında, kulak ağrılarına iyi gelir.

 

En son değiştirme: Perşembe, 10 Mayıs 2018, 6:12 ÖS