İbn Battuta

Orta çağda en büyük seyyah olarak bilinen ve Rıhlet-ü ibn Battuta olarak anılan seyahatnamenin yazarıdır.

İbn-i Batuta’nın tam ismi Ebu Abdullah Muhammed bin Abdullah bin Muhammed bin İbrahip Levati Tancı’dır. İbn-i Batuta 17 Receb ayının 703 yılında doğmuştur.

Bu tarif miladi takvime göre çevrildiğinde 24 şubat 1304 gününe isabet etmektedir. Doğum yeri olarak Mağrib ‘in Tanca şehri olarak bilinmektedir.

Levate kabilesi üyesi olaran ve Berberi asıllı olan İbn-i Battuta Berka’dan Tanca’ya göçmüşlerdir. Maliki mezhebine üyedir. İbn-i Batuta, Bin üç yüz yirmi beş (1325) yılında Mekke’ye hacca giden ve mal varlığı sahip bir müslümandır.

Bu yolculuk sırasında yaşadıkları ve bazı maceralar bu yolculuğun daha da uzamasına ve daha uzun yolculuklar yapmasına sebep oldu.

İbn-i Battuta , Avrupalıların daha az bildiği Ortadoğu, Afrika, Uzak Doğu ‘ya cesur ve macera dolu yolculuklar yapmıştır.

İbn-i Battuta mekkeye gitmeye bin üç yüz yirmi beş (1325) yılında yani 20 yaşında iken gitmiştir.

İbn-i Battuta Afrika kıyılarından Mekke’ye ulaşmak isterken Nil Nehri yakınlarında bulunan Nil bölgesinde bulunan kabilelerin isyanlarına denk geldiği için Kahire’ye geri dönmek durumunda kalmıştır.

Kutsal topraklara ulaşmaya çalışan İbn-i Battuta bu gibi olaylarla karşılaştığı için yılmadı, bir kervana katılarak Mezopotamya sınırına doğru gitmiştir.

Daha sonra bu kabile ile birlikte Mekke’ye ulaşmıştır.

En son değiştirme: Cuma, 11 Mayıs 2018, 11:20 ÖS