Konu özeti
- Nutrasötik; hastalıkların tedavisinde veya önlenmesinde sağlığa yararları bilimsel olarak ispatlanmış, toksik olmayan, herhangi bir gıda ekstresi.Hastalık riskini azaltan ve sağlık üzerinde yararlı etki gösteren besin maddeleridir. (Dillard & German,2000).
Konu 1
Flavonoidler, pek çok meyva ve çiçekteki renklerden sorumlu olan bitki pigmentleri grubudur.Yiyecekler, meyve suları, bitkiler ve arı poleni (zengin flavonoid içeriği)Kimyasal yapılarına göre 4000’in üzerinde flavonoid bileşiği karakterize edilmiştir.Konu 2
Turunçgil meyveleri, sulu küçük meyveler, soğanlar, maydanoz, baklagiller, yeşil çay, üzümBesin desteği olarak kullanılan flavonoidler:-üzüm çekirdeği,-yeşil çay,-kuşburnu-Buğday çimi, ısırgan gibi besin kaynaklarından elde edilir.Konu 3
Quersetin, deneysel çalışmalarda en aktif flavonoid olarak bulunmuştur.Tıbbi bitkiler aktivitelerinin büyük bir kısmını yüksek Quersetin içeriklerine borçludur.Flavanoidlerin antioksidan etkileri quersetinin antioksidan aktivitesinden kaynaklanmaktadır.Quersetin;serbest oksijen radikallerini temizlerksantin oksidazıinvitro koşullarda lipit peroksidasyonunu inhibe eder.(Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: From antioxidant to nutraceutical. European Journal of Pharmacology 2008: 585, Issues 2-3,Konu 4
Turunçgil bioflavon preparatları;*hesperidin*karsitrin*naringin içerebilirler.(Rutin ve ham bioflavonoid kompleksleri ile yapılan klinik araştırmaların çoğu 1970’lerdedir.)Klinik çalışmalar:hidroksietilrutozidler (HERs) olarak bilinen standardize rutinosid karışımları ile yapılmıştır.HERs ile, kapiller geçirgenlikte, çürük oluşumuna meyilde, hemoroidde ve varikoz venlerde etkileyici klinik sonuçlar elde edilmiştir.(Rice-Evans CA, Miller NJ, Paganga G. Structure-antioxidant relationships of flavonoids and phenolic acids. Free Radical Biol Med 1996; 20: 933-956.)
Konu 5
Flavonoidler oksidatif ve serbest radikal hasarına karşı belirgin koruma sağlayan güçlü antioksidanlardır.flavonoidlerin antioksidan aktivitesi > C ve E vitaminleri, Selenyum ve ÇinkoRice-Evans CA, Miller NJ, Paganga G. Structure-antioxidant relationships of flavonoids and phenolic acids. Free Radical Biol Med 1996; 20: 933-956.
Havsteen B. Flavonoids, a class of natural products of high pharmacological potency. Biochem Pharmacol 1983; 32: 1141-48.
Konu 6
Apopitoz Üzerine Etkili Flavonoidler:
*Luteolin*Resveratrol*Lupeol*Apigenin*Genistein*Curcumin*Delphinidin*Capsaicin*Slymarin*EpigallokateşinKonu 7
Flavonoid içerikleri:
Yeşil çay - epigallocatechin gallate (EGCG) Üzüm – resveratrol Mango,çilek, üzüm – lupeol Koyu renkli meyve ve sebzeler (nar, çilek) – delphinidinZerdeçal – curcumin Turpgiller - sulforaphane ve diğer isothiocyanates (ITCs)Sarımsak – organosulfur bileşikleriDomates – lycopeneSoğan, domates – quercetinDevedikeni – silymarinSoya fasulyesi - genisteinKonu 8
Genistein apopitozu indükler,*G2/M döngüsü arrestiyle büyümenin inhibisyonu*cyclin B1, CDKs, Bcl-2/Bcl-xL’nin down regülasyonu*Bax ekspresyonunun upregülasyonuKonu 9
Slayt 40
Domates (Lycopersicon esculantum):Domates likopen, C vitamini, A vitamini, α- ve β-karoten, potasyum, folik asit ve E vitamininden zengin bir yapıya sahiptir.Konu 10
Inhibitory effects of urtica dioica on ADA activity ( mIU / mg ) in prostate tissue from patients with prostate cancer.Amounts: (Mean ± standart deviation)A. No aqueous extract of urtica dioica 14.8 ± 6.8B. 25 μl aqueous extract of urtica dioica 13.35 ± 4.24C. 50 μl aqueous extract of urtica dioica 6.49 ± 2.38D. 100 μl aqueous extract of urtica dioica 0.98 ± 0.76Wilcoxon Signed Ranks TestA-B P>0.05A-C P<0.01A-D P<0.02B-C P< 0.01B-D P<0.02C-D P<0.02Konu 11
Effects of different amounts of aqueous extract of urtica dioica on inhibition % values of ADA activitiesAmounts: Mean ± standart deviationA. A. No aqueous extract of urtica dioica 0.0B. 50 μl aqueous extract of urtica dioica 59.4 ± 9.2C. 100 μl aqueous extract of urtica dioica 92.8 ± 5.3Wilcoxon Signed Ranks TestA-B P<0.02A-C P<0.02B-C P<0.02Konu 12
Hamilelikte Bitki Çaylarının Olumsuz Yönleri:Adaçayı:Bu dönemde uterus kaslarını uyarıcı etkisiKeten Tohumu:Omega3 açısından zengin olmasına rağmen kanama riskiSinameki:laksatif etkili ancak, vitamin, mineral emilimini azalttır.Fesleğen, biberiye, yaban mersini, sarı kantaron, melisa yaprağı, aloe vera, karahindiba gibi bitki çayları da hamilelik döneminde erken doğum, kanama ve düşük riskini artırır.Konu 13
Literatürde Nutrasötiklerle yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında bunların araştırma kapsamında olup ilaca dönüşüm noktasında çok ciddi aşamalardan geçemesi gerektiği görülmektedir.
Nutrasötiklerin kanser üzerine etkisini araştıran çalışma yaparken
Kanser hücresine toksik (+)
Hedef belirle
Ekstre hazırlamada optimizasyon
Sentez veya yarı-sentez
Hayvan çalışmaları, hücre kültürü
Klinik çalışma
Konu 14
Gıda bütünleyici” terimi 1994 yılında ABD’de yürürlüğe giren Gıda Bütünleyici Sağlık ve Eğitim Yasası (DSHEA)’na göre “Ağızdan alınmak üzere gıdalara katılan vitamin, mineral, bitkisel drog, amino asit, enzimler» tarif etmektedir. Ekstreler ve konsantreler de bu terimin kapsamına dahildir. Bunlar tablet, kapsül, yumuşak jel, jelatin kapsül, sıvı veya toz halinde bulunabilirler.
Thymus vulgaris: kekik
Vitis vinifera: üzüm
Rosa canina: kuşburnu
Morus nigra: karadut
Taraxacum officinale: karahindiba