ZST 319 Süt Teknolojisinde Katkı Maddeleri (Prof. Dr. Birce TABAN)
ZST 319 Süt Teknolojisinde Katkı Maddeleri (Prof. Dr. Birce TABAN)
Dersi veren öğretim üyesi: Prof. Dr. Birce TABAN
Dersin amacı: Lisans eğitimi yapanların süt teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri ve bu katkı maddelerinin süt endüstrisinde doğru kullanımları hakkında bilgi edinmelerine olanak vermektir.
Dersin içeriği: Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları, antioksidanlar, enzimler, asitliği düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar, renklendiriciler, şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler ve hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları, köpürmeyici önleyici ajanlar, nem vericiler, parlatma ajanları, sıkılaştırıcı ajanlar gibi diğer katkı maddeleri, bunların süt teknolojisinde kullanım alanları ve yasal mevzuat hakkında bilgi, katkı maddeleri kullanımı ile ilgili AB, ABD ve Japonya uygulamalar, katkı maddeleri üzerindeki kuşkular
Derste kullanılan kaynaklar:
Altuğ, T. 2009. Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, Türkiye, 269 sayfa. ISBN: 978-975-97408-0-1.
Gültekin, F. 2014. Bir Bakışta Gıda Katkı Maddeleri, Server İletişim Yayınevi, İstanbul, Türkiye, 77 sayfa. ISBN: 978-975-8757-34-3.
Mahindru, S.N. 2008. Food Additives Characteristics, Detections, and Estimations. S.B. Nangia APH Publishing Corporation 4435-36/7 Ansari, Road, Darya Ganj., New Delhi, India. ISBN: 9788131304174.
Tayfur, M. 2017. A’dan Z’ye Gıda Katkı Maddeleri, Detay Yayıncılık, Ankara, Türkiye, 296 sayfa. ISBN: 978-605-5216-85-6.
Dersin öğrenme kazanımı: Öğrenciler süt endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin teknolojik işlevleri hakkında bilgi sahibi olacaklar ve katkı maddelerinin önemi, fonksiyonel etkileri, kullanım koşulları, yasal düzenlemeleri ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirebilecektir.