Dersi veren öğretim üyesi: Prof. Dr. Birce TABAN
Dersin amacı: Lisans eğitimi yapanların süt mikrobiyolojisi ve uygulamaları hakkında bilgi edinmelerine olanak vermek.
Dersin içeriği: Ana dersde: süt ve süt ürünlerinde bulunabilecek patojen ve
saprofit mikroorganizmalar, özellikleri ve yaptıkları hastalıklar; laktik asit
bakterilerinin taksonomide yerleri ve özellikleri; probiyotik özellikteki
mikroorganizmalar ve kullanımları; mikrobiyel enzimler ve süt ve süt ürünlerine
etkileri; süt ve süt ürünlerinde bulunabilecek maya, küf, riketsiya ve
virüsler, özellikleri ve yaptıkları hastalıklar; süt ve süt ürünlerinin
mikrobiyel güvenliği ve kalitesi açısından dikkat edilmesi gereken hususlar ve
pratik çözümler; sütün endüstriyel işlenmesinde ve süt ürünlerinin
üretilmesinde karşılaşılan genel zorlukların mikrobiyolojik çözümleri
Uygulama dersinde ise: süt mikrobiyolojisi laboratuvarında uyulması gereken kurallar ve bu laboratuvarda kullanılan araç ve gereçler; aseptik teknik; mikroskop kullanımı; sterilizasyon yöntemleri; süt ve süt ürünlerinden örnek alma yöntemleri ve örneklerin homojenizasyonu; dilüsyon çözeltileri ve dilüsyon işlemi; inokülasyon yöntemleri ve inkübasyon koşulları; toplam bakteri sayımı, koliform grup bakteri analizleri; fekal koliform bakteri analizleri; Escherichia coli varlığı ve sayımına yönelik analizler; EMS yöntemi, Var/Yok testleri; kğf ve maya analizleri; laktik asit bakterilerine yönelik analizler
Derste kullanılan kaynaklar: Ana dersde:
Poltronieri,
P. (Editör). 2017. Microbiology
in Dairy Processing: Challenges and Opportunities. John Wiley & Sons Inc.,
the USA, 352 sayfa. ISBN-13: 9781119114802.
Robinson, R.K.
(Editör). 2002. Dairy Microbiology Handbook, 3rd Ed. John Wiley & Sons Inc.,
the USA, 784 sayfa. ISBN-13: 9780471385967.
Kılıç, S.
2010. Süt Mikrobiyolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, Türkiye, 643 sayfa.
ISBN: 9789944566032.
Uygulama dersinde ise:
Halkman, A.K. 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, 1. Baskı. Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti., Ankara, Türkiye, 358 sayfa. ISBN: 975-003730-08.
Dersin öğrenme kazanımı: Öğrenciler süt mikrobiyolojisi ve uygulamaları konusunda yetkin konuma ulaşacaktır.