Genel
ZST 324 Süt Esaslı Ürünler Teknolojisi (Prof. Dr. Birce TABAN)
Dersi veren öğretim üyesi: Prof. Dr. Birce TABAN
Dersin amacı: Lisans eğitimi yapanların alışılagelen süt ve süt ürünlerinin dışında süt esaslı ürünler teknolojisi ve uygulamaları hakkında bilgi edinmelerine olanak vermek.
Dersin içeriği: Ana dersde: takviyeli sütler (besleyici amaçlı veya ürünün çekiciliğini arttırmak amaçlı veya sağlık nedeniyle takviye edilen sütler); rekombinasyon işleminde kullanılan hammaddeler ve rekombine süt ürünleri; imitasyon ve ikame süt ürünlerinde kullanılan hammaddeler ve imitasyon ve ikame süt ürünü çeşitleri; bebek mamaları; süt proteinlerinin fonksiyonel özellikleri, süt proteini ürünleri ve kullanım alanları; sütlü tatlılar
Uygulama dersinde ise: takviyeli süt üretimi (besleyici amaçlı veya ürünün çekiciliğini arttırmak amaçlı (kakao aromalı süt ve çikolata aromalı süt) veya sağlık nedeniyle takviye edilen süt üretimi); rekombine süt ürünü üretimi (çeşnili rekombine peynir üretimi, kivili ve muzlu rekombine krem şanti üretimi); imitasyon ve ikame süt ürünü üretimi (soya peyniri (tofu) üretimi, Hindistan cevizi yağı içeren imitasyon süt üretimi); asit kazein ve maya kazein üretimi; bilumum geleneksel sütlü tatlı üretimi
Derste kullanılan kaynaklar:
Gürsel, A. (Editör). 2012. Süt Esaslı Ürünler Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, Türkiye, 196 sayfa. ISBN-978-605-136-028-7.
Dersin öğrenme kazanımı: Öğrenciler alışılagelen süt ve süt ürünlerinin dışında süt esaslı ürünler teknolojisi ve uygulamaları konusunda yetkin konuma ulaşacaktır.