IKT349 Uluslararası İktisat

Bu dersin amacı, öğrencileri uluslararası ticaretin temel kavramlarıyla tanıştırırken, aynı zamanda onlara, uluslararası ticaretin büyüme, gelişme, ve gelir bölüşümü diğer değişkenlerle ilişkisi hakkında yorum yapabilecek altyapıyı kazandırmaktır. Bu derste, şu sorulara cevaplar arayacağız: Uluslar neden birbirleriyle ticaret yapar? Ticareti, gerçekten “uluslar” mı yapar? Ticaretin serbest olmasının refah üzerindeki etkisi nedir? Devletlerin, dış ticareti kısıtlama yönünde adımlar atmasının ardındaki nedenler nedir? Dış ticarete getirilecek kısıtların refahı artırma ihtimali var mıdır? Ticaretin gelir bölüşümü üzerindeki etkisi nedir? Ödemeler dengesi ne demektir ve neden önemlidir? Merkez bankalarının uyguladıkları siyasetin ödemeler dengesi üzerindeki etkisi nedir?

Derste, grafik anlatım yöntemlerinden de yararlanılacağı için, dersi alan öğrencilerin, giriş düzeyindeki mikro- ve makro-iktisat bilgisine vakıf oldukları varsayılacaktır. Öğrencilerin, özellikle temel arz ve talep tahlili, üretim imkânları eğrisi ve farksızlık eğrileri konularını bilmeleri gerekmektedir.

Not değerlendirmesi, iki küçük sınav (quiz), bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı olmak üzere toplam dört sınav ve derse aktif katılım üzerinden yapılacaktır.

Kurallar:

Derse katılım zorunludur ve yoklama alınacaktır. Derse katılımı düşük olan öğrenciler, devamsızlık gerekçesiyle başarısız sayılacaktır. Ders sırasında akıllı telefon, tablet vb. cihazlar kullanılamaz.