GUS 103/ GUS 107 RESİM/ ART 103/ ART 107 PAINTING

DESEN
Desen, resim sanatının temelini oluşturur. Resim öğrenimi, iyi bir desen çizmeyi başarmakla başlar. Desen çizginin açık koyuluğu ile yapılan bir anlatım dilidir. Herhangi bir nesnenin (objenin) konunun, bir kavramın çizgisel değerlerle betimlenmesidir. Sadece karakalem değil, pastel, füzen, yağlıboya veya akrilik gibi çeşitli malzemelerle desen yapılabilir. Kullanılan malzemeden çok teknik önemlidir.

 

KARAKALEM

Karakalem tekniği;  yağlı boya veya akrilik, pastel, suluboya çalışmaları için temel niteliği taşır ve bu teknikleri karakalem desen çalışmasının inceliklerine hakim olmadan başarılı bir şekilde uygulamak neredeyse imkansız olduğundan, fazla egzersiz yaparak desen çalışmalarını pekiştirmek kaçınılmazdır.

 

PERSPEKTİF

Perspektif  kullanılan çizimlerde, nesnenin izleyiciye göre olan pozisyonunun ve uzaklığının etkileri temel alınır. Tek kaçışlı, İki kaçışlı ve üç kaçışlı olmak üzere çeşitleri vardır. Perspektif üç boyutlu nesnelerin iki boyuta aktarılmasında kullanılan bir çizim tekniğidir denebilir.

 

RENK

Renk çemberi ana ve ara renkler ile renklerin aralarındaki ilişkiyi gösteren çemberdir. Renk çemberi, ana ve ara renkler yardımıyla yapılır. Çember 3 eş parçaya bölünerek önce ana renkler olan sarı, kırmızı ve mavi renklere boyanır. Daha sonra, çemberdeki her bir ana rengin arasındaki renk için yeni bir çember oluşturulur ve iki ana renk karışımı ana rengi verdiğinde, çembere aktarılır. Ara renkler, yeşil, turuncu ve mor renklerdir.

 

AKRİLİK BOYA

Su bazlı akrilik boya, su içinde asılı plastik akrilik reçinenin (akrilik polimer emülsiyonu) ve pigmentin küçük parçacıklarından oluşur. Su buharlaştıkça, reçine parçacıkları birlikte kaynaşır, güçlü bir dayanıklı boya oluştururlar.

PASTEL BOYA

Pastel, renk verici toz pigmentin bağlayıcı maddelerle karıştırılarak kalıba dökülmesiyle yapılan çubuk biçimindeki boyama maddesine ve bu boyayla yapılan resimlere denir. Pastel yapımında bağlayıcı madde olarak arapzamkı, kitre ya da metil selüloz kullanılır Karışıma beyaz katkı maddeleri eklenerek istenen renk tonları elde edilir.

SULUBOYA

Sulu boya şeffaf olduğu için resim kağıdına çizilen kurşun kalem izleri belli olur. Bu açıdan resim kağıdına çizerken çok bastırmadan çalışmalıyız. Renkler suyun yardımı ile kaynaşır böylelikle güzel geçişler sağlanır. Boyanın az  veya çok sulandırılması ile açık, orta ve koyu tonlamaları elde edebiliriz. Sulu boyada beyaz renk kullanılmaz. Kağıdın beyazlığından yararlanılır.