İLH441 Seçme Tefsir Metinleri IV

Bu derste, Tefsir geleneğinin dayandığı tarih ve usulün, müfessir ve tefsirinin özellikleri; örnek metin üzerinde sistematik ve uygulamalı müzakere edilecektir. Tefsir Tarihi Atlası haritalarında bilginin dönüştürülerek pratiğinin yapılması üzerinde durulacaktır.

Bu dersi alan öğrenci,

1. Önceki alan kazanımları üzerine farklı tefsir örnekleri ile kaynak ve yöntem tercihleri çerçevesinde seçilmiş tefsir metinlerini mütalaa etmekle yeni alan kazanımları edinir.

2.  Tefsirin geçirdiği aşamalar ve tefsir literatürü hakkında tarih ve coğrafya bağlamını kuracak bilgi sahibi olur.

3. İslami literatürün önemli bir bölümünü teşkil eden tefsir literatürü hakkında doğrudan ve kapsamlı bilgi sahibi olmanın yanı sıra, tefsir tarihi hakkındaki bilgilerini temellendirme ve sınama imkânı sağlar.

4. Önceki dönemde almış olduğu Tefsir Tarihi ve Usulü kazanımlarını müfessir-tefsirinin özellikleri- örnek metin sistematiğiyle uygulamalı olarak Tefsir Tarihi Atlası haritaları üzerinde uygulamalı kullanabilir.

5. Böylece bilginin bütünlüğü yaklaşımı çerçevesinde Tefsir İlminin İslâmî ilimler arasındaki yeri ve önemini, tefsirin kaynak ve yöntem tercihlerini tanır.