Genel
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Ebru ŞENEL ÖZKAN
Dersin amacı: Tereyağı üretimine ilişkin teorik bilgiler ve pratik uygulamalar, tereyağı üretim hattında yer alan ekipmanlar ve özellikleri ve ürün özellikleri ve kontrolü hakkında bilginin öğrenciye kazandırılması hedeflenmiştir.
Dersin kapsamı: aşağıdaki konular yer almaktadır.
•Süt
lipidleri
•Süt
yağının emülsiyon stabilitesi
•Tereyağı
üretimi
•Hammadde
özellikleri
•Nötralizasyon
•Kremanın
pastörizasyou
•Kremanın
olgunlaştırılması
•Yayıklama
•Kristalizasyon
•Tereyağının
yıkanması
•Tereyağının
tuzlanması
•Malakse işlemi
•Tereyağında
katkı maddeleri
•Tereyağı
bozuklukları
•Depolama
süresince tereyağında ortaya çıkan bozukluklar
Kaynaklar:
Atamer, M. 2016 Tereyağı Teknolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti. Yayın No:49-1B ISBN: 978-605-5267-34-6, İZMİR |
Downey, W. K. 1975. Butter Quality. Dairy Res. Review Series, No:7 Dublin, 4 |
Fox, P. F. 1995. Advance Dairy Chemistry, Volume 2: Lipids, Second Edition. Chapman and Hall,. London. 443 p |