Araştırma ve Yayın Etiği

Bilimsel yayınlarda etik, bilim ortamının üzerinde büyük duyarlılık göstererek durduğu bir konudur. Bu duyarlılık hem araştırma sürecini, hem de araştırmanın kendini ifade etme aracı olan yayınları ve yayınlanma sürecini kapsamaktadır. Bilim dünyasının ürettiklerinin güvenilir nitelik taşıyabilmesi tasarımından yayınına gelinceye kadar bu sürecin etik açıdan denetlenmiş olabilmesiyle bağlantılı görünmektedir.

 

Dolayısıyla bütün bilimsel eserlerin “etik açıdan da kabul edilebilirlik”leri gereklidir. Bu ölçüt;  araştırma etik kurullarının, dergilerin editörleri başta olmak üzere farklı yapıların değişik  ölçülerde yaptıkları katkılarıyla, yayınlanmış bu eserlere bilimsel olduğu kadar etik açıdan da güvencesi oldukları bir ölçüttür.

 

Yayın etiği bu alandaki akademisyenlerin kariyerleri boyunca, üzerinde en fazla mesai harcamak durumunda kalacakları konuların başında gelmektedir. Bu bağlamda, tıp etiği ve tarihi doktora programında yayın etiğinin ayrı bir seçmeli ders olması bu alanda yetişecek akademisyen adaylarının ilgili konuda donanımlı olmalarına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

 

Araştırma ve yayın etiğinin temel ilkelerini kavramak dersin başlıca amacıdır.


Eğitimci: Berna Arda