Pnömoniler

“Pnömoni” akciğer parankiminin enfeksiyöz bir ajana bağlı olarak inflamasyon ve konsolidasyonudur. Çoğunlukla bakteriler pnömoni etkenidir. Ancak virüsler, funguslar, parazitler de pnömoni gelişmesine neden olabilir. Toplumd gelişen pnömoniler, hastanede gelişen pnömoniler ve bağışıklığı baskılanan hastada gelişen pnömoniler olarak sınıflandırılır. Toplumda gelişen pnömoniler 3 gurba ayrılır, grup I- ayaktan tedavi edilen, grup II- hastanede yatarak tedavi edilen, grup III- yoğun bakım ünitesinde tedavi edilen pnömoniler.

Grup I:  CURB-65 veya PSI indeksine göre hastaneye yatışı gerekmeyen olgular ayakta takip ve tedavi edilebilir.

Ayakta takip ve tedavi edilebilen bu olgular, değiştirici faktörlerin varlığı veya yokluğuna göre Grup IA (değiştrici faktör olmayan) ve IB (değiştrici faktör olan) olarak iki alt gruba ayrılırlar.

Grup II: CURB-65 skoru ≥2 olan hastalar Grup II’de yer alırlar ve hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidirler.

Grup III: Yoğun bakıma yatırılması ve parenteral antibiyotiklerle tedavisi gereken pnömoni olgularıdır. Pseudomonas infeksiyonu riski olmayanlar (Grup IIIA) ve olanlar (Grup IIIB) şeklinde iki gruba ayrılır


Hastanede gelişen pnömoni (HGP): Hastaneye yatıştan 48 saat sonra gelişen ve hastanın yatışında inkübasyon döneminde olmadığı bilinen pnömoni olguları ile, hastaneden taburcu olduktan sonraki 48 saat içerisinde ortaya çıkan pnömoni olarak tanımlanır.


Eğitimci: Elif Şen