DSA 114 Biyokimya
Biyokimyaya Giriş Tanımı, kapsamı, organik yapılardaki elementler, Biyolojik açıdan su, atom ve makromoleküller, Kimyasal Bağlar, moleküller arası Van der Waals etkileşimleri (Dipol-Dipol, H-Bağı ve London Kuvvetleri), su ve pH. |
Biyomoleküller-1: Moleküler organizasyon Biyomoleküllerin genel özellikleri (protein, karbohidrat, lipit ve nükleik asitler), metabolizma tanımı. |
Amino asit, peptit ve proteinler:Amino asitlerin genel özellikleri, amino asitlerin özellikleri. |
Enzimler, Koenzim ve Kofaktörler: Enzimlerin genel özellikleri Enzim aktivitesi, kinetiği ve inhibisyon. |
Karbonhidratlar:Genel özellikleri, biyolojik açıdan önemli karbonhidratlar. Şeker yapılarının genel adlandırılışı |
Nükleik asitler: Pürin ve pirimidin bazları, nükleik asit yapısı ve özellikleri, baz yapısında yer alan amino asitler. |
Lipitler: Lipitlerin yapıları ve genel özellikleri, hüce zarı ve vesiküllerdeki rolü,metabolizmada önemli lipitler, Metabolizmada Hücre zarının önemi, geçirgenliği, zar üzerinde bulunan biyomoleküller ve önemi. |
Hormonlar Genel özellikleri ve Etki Mekanizmaları, Dokulara özgü hormonlar ve özellikleri. |
Karbohidrat metabolizması-1 : Karbonhidrat metabolizmasına genel bakış, Glikoliz, Glukoneogenez ve sitrik asit döngüsü. |
Karbohidrat metabolizması-2 : Glikoz depolanması (Glikojenez) ve Glikojen Yıkımı (Glikojenoliz), Pentoz fosfat Yolu (hekzos mono fosfat yolu) ve özelliği |
Lipid metabolizması |
Aminoasit/Protein metabolizması ve üre döngüsü |
Metabolizma ve biyoenerjetik: Metabolizma ve enerji ilişkisi, solunum zinciri ve oksidatif fosforilasyon. |
Klinik Biyokimya: enzimler ve klinik önemleri |