Santral Sinir Sistemi Farmakolojisi

Santral Sinir Sistemi Farmakolojisi (SSS) toplam 13 ders saatinde işlenmektedir. Etki yeri SSS olmamakla birlikte, SSS farmakolojisi kapsamında ele alınan ilaçların klinik kullanımlarının bir parçası olan veya kavramsal benzerlikleri sebebiyle, çizgili kas gevşetici ilaçlar ve lokal anestezikler de bu ders saatleri içinde anlatılmaktadır.

Temel olarak beyinle ilgili bozuklukların tedavisinde kullanılan bu ilaçlar, genellikle spesifik bir etyopatogeneze yönelik olarak kullanılmadıkları için, ilaç gruplarını ele alırken farmakosentrik bir bakış açısı takip edilmiştir. İlk olarak SSS’nin ilaçla progressif olarak depresyonu kavramı bağlamında Sedatif-Hipnotik ve Anksiyolitik ilaçlar ve takiben Genel Anestezikler ele alınmıştır. Sonra, SSS’nin ilaçla stimülasyonu kavramsal olarak anlatılarak, psikostimülanlar ve motor stimülanlar anlatılmıştır. Psikostimülasyonun blokajı bağlamında Nöroleptik (Antipsikotik) ilaçlar ve motor stimülasyonun blokajı kapsamında Antiepileptiklerle ilgili bilgiler verilmektedir. Son olarak Duygu Durumu Bozukluklarında kullanılan ilaçlar ve Nörodejeneratif bazı hastalıkların tedavisinde bir seçenek oluşturan ilaçlar tartışılmaktadır.

Derslerle ilgili dosyalar konu başlıklarıyla adlandırılmış olmakla birlikte, her konunun hangi ders saatlerinde anlatıldığı da belirtilmiştir. Farmakosentrik akıcılık bakımından ders saatlerine uygun olarak konuların incelenmesi önerilir.