Puberte muayenesi

PUBERTE

Puberte, genetik, beslenme, çevresel faktörlerden etkilenen kompleks bir biyolojik süreçtir. Başlıca hipotalamus- hipofiz-gonad ekseninin aktifleşmesi sonucu cinsiyet hormonlarının artışı ve üreme fonksiyonlarının kazanıldığı bu süreçkızlarda 8-13 yaş, erkeklerde 9-14 yaş aralığında başlar. Pubertedehipotalamo-hipofiz gonad ekseninin aktifleşmesi gonadarş, hipotalamo-hipofiz adrenal ekseninin aktifleşmesi adrenarşolarak tanımlanır. Hipotalamusdan salgılanan Gonadotropinreleasing hormonun amplitüd ve salınım sıklığındaki artış, öncelikle gece, daha sonra gün içinde LH salınımında artışa yol açar. Gonadotropinlerdeki atış ise gonadlardangonadalsteroid salınımında artışa yol açar.  Adrenarş ise adrenal steroidlerin, özellikle DHEAS düzeyinin artışı ile sonuçlanır.

Puberte klinik olarakTanner yöntemine göre evrelendirilir. Kızlar ve erkeklerde puberte beş evrede ele alınır. Evre I, prepubertal evre iken, evre V, puberte bulgularının tamamlandığı evredir.

Kızlarda pubertenin ilk bulgusu çoğunlukla meme dokusunda büyüme (telarş) dır. Az bir oranda ise pubik kıllanma (pubarş) ilk bulgu olabilir.   Erkeklerde ise klinikte ilk olarak testis volümlerinin artışı dikkat çeker.

Eğitimci: Zeynep Şıklar