General
BİLİM, insanın neyi bilmediğini bilmesi yönünde bir girişimdir. İnsanın neleri bilmediğini keşfetmesini sağlar. Araştırmacı, pekçok ayrı parçayı biraraya getirerek bütünü oluşturmaya çalışır; önceden belirlenen sorun ve problemlere çözüm bulmaya çalışır. Bunu yaparken araştırmanın belli aşamalarını izleyerek ve uygulayarak çalışmasını kurgular.
TANIM: Araştırma YÖNTEMleri belli araştırma kurgularını geliştiren süreçlerdir. Araştırma TEKNİKleri ise veriye ulaşımı ve bu verileri organize ederek belli yöntemleri destekler.
Disiplin içinde iki kutuplu yönelim: objektif ve subjektif yaklaşımlar; objektif yaklaşımda, dünya gerçeklerinin araştırmacının düşüncelerinden ve yorumlarından bağımsız biçimde aktarılması; subjektif yaklaşımda, gerçekler hakkındaki bilginin tamamen bireylerin ve toplumların ürünleri olduğu gerçeği
Peyzaj mimarlığı teorisi, insan ve çevre arasındaki ilişkileri destekleyerek bireylerin ve toplumların yaşam kalitelerini artırmayı hedefleyen bir sisteme dayanmaktadır.
Dünyayı bilimsel olarak anlamak için birşey ifade etmeli ve neyi gözlemlediğimize bağlı olmalıdır. Bu temele oturan bilimsel süreç teori oluşturma, veri toplama ve veri analizi aşamalarından oluşur. Genel bir ifadeyle bilimsel teori mantık, veri toplama, gözlem ile analizden oluşur.
Hohmann, H. M., & Langhorst, J. (2004). Landscape Architecture: An apocalyptic manifesto.
Chalmers, A. F. (2013). What is this thing called science?. Hackett Publishing.
- Ladyman, J. (2012). Understanding philosophy of science. Routledge.