Ders Hakkında

Günümüz bilgisayar teknolojisinin bizi getirdiği noktada analog kayıt ve işlem teknikleri terkedilmiştir. Jeofizik Mühendisliğinde ölçümlerden, verilerin işlenmesine ve sonuçların görüntülenmesine kadar tüm aşamalar sayısal olarak yürütülmektedir. Bu haliyle bilgisayarlar ve onların üzerinde çalışan yazılımlar mesleğimizin olmazsa olmaz öğeleridir. Jeofizik yöntemler oldukça geniş bir yelpazede yer alan sorunların çözümü için kullanılmaktadır. Yöntemlerden elde edilen veriler üzerinde yürütülecek işlemlerde de farklı yetenek ve içerikte yazılımlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu amaçla geliştirilmiş çok sayıda paket program ticari olarak lisanslanarak satılmaktadır. Özellikle petrol sektöründe yürütülen arama faaliyetleri ile toplanan veriler çok kapsamlı veri işlem adımlarından geçmekte ve bu konuda kullanılan yazılımlar çok büyük tutarlar karşılığında satılmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli araştırma grupları tarafından geliştirilen tamamen ya da çeşitli şartlar altında ücretsiz olarak dağıtılan yazılımlar da bulunmaktadır. Bu yazılımlarla ilgili geniş bilgiye http://goo.gl/FDWRdB sayfasından erişilebilir. Paket yazılımların yönteme ve kimi zaman konuya özel olarak geliştirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu tür yazılımların kullanıcı ile etkileşimi sağlayabilecek bir arayüze de gereksinim bulunmaktadır. Paket programlar kaynak kodları verilmeden dağıtıldıklarından kullanıcının ihtiyacındaki değişikliklere göre programda değişiklikler yapma olanağı bulunmamaktadır. Bu durumda yazılım üreticisinden yeni modül ve fonksiyon istenmesi ve bunun karşılığında yeni ödeme yapılması gerekmektedir. Bahsi geçen paket programların geliştirilme süreçlerinde jeofizikçiler mutlaka yer almaktadır. Her jeofizikçinin paket yazılımlar geliştirmesi beklenilemez. Ancak çalışma alanları ve şekli göz önünde bulundurulduğunda her jeofizik mühendisinin veri işleme, görüntüleme, raporlama gibi gereksinimleri için en az bir programlama dilinde program yazabiliyor olması/yazılmış programları kullanabiliyor ve okuyabiliyor olması gereklidir. Bu nedenle Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü ders programında çeşitli [FORTRAN, C++, MATLAB ve Python) programlama dilleri zorunlu ve seçmeli ders olarak yer almaktadır.

Bu ders kapsamında çeşitli sayısal analiz, görüntüleme ve çözümle yöntemleri MATLAB programlama ortamı kullanılarak anlatılacaktır. Ders içeriğindeki ikinci ve üçüncü bölümler, programlama ortam ve araçlarının tanıtımını amaçlamaktadır. Her bir konu anlatımı örnek ve alıştırmalar ile desteklenecektir. Sonraki bölümlerde ise bu araçlar kullanılarak çeşitli uygulamalar yapılacaktır.

MATLAB dördüncü kuşak programlama dilleri ailesinin bir üyesidir. Çeşitli ticari firma ve araştırma kuruluşlarınca benzer özellikler gösteren Mathematica, PVWave, MATFDR gibi programlama dilleri geliştirilmiştir. Sayılan diller ileri düzeyde işlevsel fonksiyon ve araçlar içermektedir. Bir arayüz ve grafikleme araçları ile birlikte sunulmaları programcıların zaman ve işgücünden kazanmalarını sağlamaktadır. Diğerlerinden farklı olarak MATLAB akademik, tıp, tasarım, mühendislik gibi birçok alanda çok hızlı kabul görmüş ve yaygınlaşmıştır. Mathworks [http://www.mathworks.com/] firması tarafından geliştirilmiş olan MATLAB içerisinde çok geniş bir fonksiyon kütüphanesi ve araç kutuları bulunmaktadır. MATrix LABoratory kelimelerinin ilk kısımlarının birleştirilmesi ile isimlendirilmiştir, ismini de aldığı bu deyimden anlaşılacağı üzere MATLAB dizey [matrix] tabanlı bir programlama dilidir. Girilen tüm bilgileri dizeyler şeklinde bellekte tutar ve işler. Ürnek olarak 5. o sayısı bellekte 1x1 boyutlarında bir dizey şeklinde saklanır. Benzer şekilde 'jfm204 ' karakter dizisi 1xG boyutlarında bir dizeyde saklanır.

En son değiştirme: Pazartesi, 27 Nisan 2015, 9:55 ÖÖ