Haftalık özet

  • 24 Eylül - 30 Eylül

    –Tiyamin metabolik sistemlerde başlıca tiyamin pirofosfat şeklinde görev yapar, başlıca pürivik asit ve öteki a-ketoasitlerin dekarboksilasyonunda bir protein dekarboksilazla birlikte çalışır.  Eksikliğinde  karbonhidrat metabolizması aksar, buna bağlı hücresel fonksiyonlar yavaşlar, kalp, gastrointestinal sistem ve beyin fonksiyonlarında yavaşlamayla seyreden beriberi tablosu görülebilir.

    • 1 Ekim - 7 Ekim

      Niyasin vücutta nikotinamid adenin dinükleotid (NAD) ve nikotinamid adenin dinükleotid fosfat (NADP) şeklinde koenzim olarak fonksiyon yapar.
      Reaksiyonlarda  hidrojen akseptörüdür. dehidrogenasyon reaksiyonlarında görev alır. lNiyasin eksikliğinde, dehidrojenasyon normal hızda sürdürülemez ve bu bağlı olarak hücresel fonksiyonların sağlanması için gerekli olan enerji üretimi ( oksidatif enerji sağlanması) normal hızda gerçekleşemez. Pellegra tablosu gelişir. + D belirtisi diyebileceğimiz (Demans , dermatit, diare ve death) görülür.

      • 8 Ekim - 14 Ekim

        Riboflavin dokularda flavin mononükleotid (FMN) ve flavin adenin dinükleotid (FAD) halinde bulunur.Flavin, dehidrogenaz enziminin (flavoprotein) prostetik grubunu oluşturarak mitokondride önemli oksitatif sistemlerde H- atomunu taşıyıcı görevi yapar.

        • 15 Ekim - 21 Ekim

          Piridoksinin  hücrelerdeki aktif formu  piridoksal fosfat şeklinde bulunur ve aminoasit ve protein metabolizması ile ilgili bir çok kimyasal reaksiyonlar için koenzim olarak görev yapar.En önemli rolü, aminoasitlerin sentezinde transaminasyon  reaksiyonlarında  koenzim olarak görev almasıdır.Bazı aminoasitlerin hücre membranından taşınmasında görev alır.

          • 22 Ekim - 28 Ekim

            Pantotenik asit vücutta başlıca, hücrelerde bir çok metabolik rolleri olan koenzim A (Ko A) ile bağlanır
             başlıca görevleri şunlardır:
            1.Dekarboksile pürivik asidin, sitrik asit siklusuna girmeden önce asetil-KoA’ya çevrilmesi
            2.ağ asidi moleküllerinin çok sayıda asetil-KoA moleküllerine yıkılması

            • 29 Ekim - 4 Kasım

              Folik asit, fonksiyonlarını hidroksimetil ve formil gruplarını taşıyarak yürütür
              Vücuttaki en önemli görevi, DNA sentezinde gerekli olan pürinlerin ve timinin sentezidir. Timidilat sentazın katalizlediği reaksiyonda görevlidir.
              eksiliğinde nöral tüp defekti görülebilir. Metil-folat formu en aktiftir. S-Adenozil metionin de folatın aktifleştirilmesinde görev alır. bu şekliyle homosistein metabolizmasında önem kazanır.

              • 5 Kasım - 11 Kasım

                B12 vitamini (siyanokobalamin) bir hidrojen akseptör koenzimi olarak çeşitli metabolik fonksiyonları yürütür.En önemli fonksiyonu gen replikasyonunda gerekli bir basamak olan ribonükleotidin deoksiribonükleotidine indirgenmesinde bir koenzim olarak fonksiyon görmesidir. B12nin eksikliğinde karşımıza çıkan pernisiyöz anemi  vit. B12’nin barsaktan emilimi için gerekli intrensek faktörün midedeki paryetal hücrelerden  yetersiz sentezi ile ortaya çıkar ve megaloblastik anemi görülür
                Vit. B12 eksikliği medulla spinalis arka kordonlarında  sinir liflerinde demiyelinizasyona neden olabilir ve buna bağlı periferik duyu kaybı gelişebilir.

                • 12 Kasım - 18 Kasım

                  C vitamini (askorbik asit), hidroksilasyon basamaklarında görev alır. Dolayısıyla steroid hormon biyosentezindeki hidroksilasyon basamaklarından kollajenin yapısal bir bileşiği olan hidroksiprolinin oluşumundaki hidroksilasyon aşamasını hızlandıran prolin hidroksilazın aktivasyonuna kadar geniş bir alanda görevlidir. C vitamini aynı zamanda antioksidandır. C vitamini bu yüzden organizmada  böbreküstü ve hipofiz bezlerinde, barsak çeperinde, humor aköz ve korpus vitreumda, lenste, lökositlerde yüksek miktarda bulunur.

                  • 19 Kasım - 25 Kasım

                    Vitamin benzeri bileşiklerden kolin; fosfatidilkolinin ve asetilkolinin yapısında yer alır. 
                    Asetilkolin, beyin-sinir sistemi ve kaslarda yer alır. parasempatik sinir sistemi nörotransmitteri olarak işlev görür

                    • 26 Kasım - 2 Aralık

                      Karnitin; özellikle uzun zincirli yağ asitlerinin  beta-oksidasyonla yıkılmak üzere sitoplazmadan mitokondri içine transportunda görev alır. 

                      • 3 Aralık - 9 Aralık

                        α-Lipoik asit , karbonhidrat metabolizmasında yer alan piruvat dehidrojenaz ve α-ketoglutarat dehidrojenaz multienzim  komplekslerinde yer alan dihidrolipoil transasetilaz enziminin koenzimi olarak işlev görür.

                        • 10 Aralık - 16 Aralık

                          Flavonoidler ise bitkilerde sekonder metabolik yolaklarda oluşan ve antioksidan özellikli organik yapılardır. oksijen radikallerini alıp nötralize edebilirler. içlerinde quersetin en güçlü antioksidan özelliğe sahiptir.