ZTE332-TE-Bilimsel Araştırma Hazırlama ve Sunum Teknikleri

Günümüzde her ne kadar bilime ve veriye dayalı akademik çalışmalara verilen önemden bahsedilse de yapılan araştırmalarda bazı sorunların olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca, bilgiye ulaşmak kolay gibi görünse de bu noktada önemli olan doğru bilgiye erişim ve bu bilginin doğru amaçlarla kullanımıdır. Doğru bilgiye ulaşmak ise araştırma tasarımının doğru yapılması ile doğrudan ilişkilidir. Ayrıca, araştırmayı yapan kimse elde ettiği sonuçları başkalarına sunmak isteyecektir. Bunun için elde edilen yazılı sonuçların sözel olarak ilgili kişilere aktarılması çok önemlidir. Bu nedenle araştırma kapsamında iyi bir sunum hazırlama ve araştırmayı sunma çok önemlidir.

Bir araştırmanın tasarımında, sunumun planlanmasında ve hazırlanmasında önemli olan konulardan birisi de o araştırmaya ilişkin temel kavramlara hakim olmaktır. Çünkü, araştırmadaki temel kavramlar bilgiye dayalı etkili bir çalışmanın planlanmasında ve gerçeklemesinde anahtar bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla, kavramları bilmeden bir araştırmanın sürdürülebilmesi pek mümkün değildir.

Bu dersi alan öğrenciler bilimsel araştırmanın temel basamakları, veri toplanması, verilerin yorumlanması, makale, rapor ve lisans/lisansüstü tez yazım kuralları, araştırma ve yayın etiği gibi konular hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir. Ayrıca, öğrenciler bu dersin alınmasıyla ulusal ve uluslararası veri tabanlarının nasıl araştırılacağı, bilimsel araştırma sonuçlarının akademik yazım kuralları çerçevesinde düzenleme becerisi, kaynak gösterme türlerini kavrama ile birlikte sunum teknikleri konularında genel bilgilere sahip olacaklardır.

 

Eğitimci: Yener Ataseven