Konu özeti
Afetlerle İlgili Olayların Safhaları
Afet olaylarının safhaları ve afet döngüsü kavramı ele alınacaktır.
Tehlike, Zarar Görebilirlik, Risk ve Afet İlişkisi
Tehlike, zarar görebilirlik, risk ve afet kavramları arasındaki ilişkiler incelenecektir.
Hastaneler ve Olağan Dışı Durumlar
Hastanelerde olağan dışı durumlarda çalışma koşulları ve yansımaları ele alınacaktır.
Olağan Dışı Durumlarda Kaynak Yönetimi
Olağan dışı durumlarda kaynak yönetim sürecine değinilecektir.
Afetlere Karşı Hazırlıklı Olmak ve Hastaneler
Hastaneler açısından afet durumlarına hazırlıklı olmanın önemi ve bu koşullarda hastanelerin ayırt edici özellikleri ele alınacaktır.Atık Yönetimi
Hastanelerde karşılaşılan atık türleri, özellikleri, bunların toplanması ve bertaraf edilmesi ile ilgili konular ele alınacaktır.
Yangın Güvenliği ve Tahliye
Hastanelerde yangın güvenliği ve gerekli durumlarda kurumun tahliyesi konusu işlenecektir.
Psikolojik Travma
Psikolojik travmalar anlatılacak ve travma kavramının literatürdeki yeri, tarihçesi, çeşitleri ve etkileri konusunda bilgi verilecektir. İkincil travma hakkında bilgi verilecektir. Travmatik yaşam olaylarının yaş, cinsiyet, eğitim gibi kişisel özelliklere göre etkileri anlatılarak özel bakım gerektiren birey ve grupların korunmasına dair bilgi verilecektir.
Psikolojik İlk Yardım
Afetler ve diğer travmatik yaşam olaylarından sonra sağlık personelinin sahip olması gereken psikolojik ilkyardım programı konusunda bilgi verilecek ve temel beceriler aktarılacaktır.
İkincil Travma ve Baş Etme
Profesyonel yaşamda etkileri yoğun olarak hissedilen travma/kriz durumlarından sonra tükenmişliği önleme ve mesleki becerileri paylaşarak artırmaya yönelik meslektaş dayanışması gruplarının oluşturulması, yürütülmesi ve etkili bir şekilde sürdürülmesi konuları anlatılacaktır.
Tükenmişlik
Tükenmişlik ve sağlık idaresi çalışanları üzerindeki etkileri anlatılacak, tükenmişliğin önlenmesi ve ekiplerin baş etme becerilerinin artırılması konusunda teknikler paylaşılacaktır.