Konu özeti
Konu 2
Kimyasal ve Radyoaktif Elementler: Elementlerin atom özellikleri, reaksiyonları ve radyoaktif elementlerin çekirdek reaksiyonları (fisyon,zincirleme reaksiyon, füzyon).
Konu 3
Radyoaktif Elementlerin Genel Özellikleri: Radyoizotoplar, radyoaktif elementlerin çeşitli alanlarda kullanılması, Maddeleri iyonlaştırma özelliği ve çeşitli tipleri (İyonlaştırıcı radyasyonlar, İyonlaştırıcı olmayan radyasyonlar)
Konu 4
Radyasyon Aktivitesi Birimleri: Havadaki radyasyon birimi, dokuların absorbe ettiği radyasyon birimi, canlı dokuların absorbe ettiği radyasyon birimi, radyasyon aktivitesi birimi.
Konu 5
Radyasyon Kaynakları ve Dozları: Doğal ve yapay radyasyonlar, etkin doz, eşdeğer doz, doz sınırları. Atomların elektromanyetik radyasyonları absorbsiyonu: Fotoelektrik olayı, Compton olayı ve Çift oluşumu.
Konu 6
Radyasyonların Etkileri: Radyasyonun indirekt etkisi, Radyasyonun direkt etkisi, Radyasyonun deterministik etkisi, Radyasyonun stokastik etkisi, erken etkiler, ertelenmiş etkiler.
Konu 7
Radyasyon Ölçüm Sistemleri ve Reaktörler: İyon odası dedektörü, Geiger-Müller dedektörü, Orantılı sayaçlar, Sintilasyon dedektörleri, Yarı iletken dektörler, nötron dedektörleri. Nükleer güç santralleri, nükleer reaktör atıkları, santrallerin etrafında yaşayaların aldıkları radyasyon, Çernobil nükleer reaktör kazası
Konu 9
Radyasyonların Biyomoleküllere Etkisi: Radyasyonun DNA ve RNA Moleküllerine etkisi, Radyasyonun proteinler ve enzimlere etkisi
Konu 10
Radyasyonun Hücreye Etkisi: Radyasyonun kromozomlara etkisi (kromozom tipi aberasyonlar, kromatit tip aberasyonlar). Mikronukleus oluşumu.
Konu 12
Hücre Siklüsünün Radyoaktif Elementlerle İncelenmesi: Bölünen hücreler ve sağ kalım eğrileri, hücre devrinin radyasyon duyarlılığı
Konu 13
Radyasyonun Hücre Hasarları ve Hücre Onarımı: Subletal hasarların onarımı, Potansiyel letal hasarların onarımı. Doz hızı etkisi, hücrelerde radyasyon cevabının genetik kontrolü.