Konu özeti
1 - 2. Hafta - Dersin Gereksinimleri
- Sayı tabanları arasındaki dönüşümler oldukça önemlidir. (Özellikle 2, 8, 10 ve 16 tabanlarındaki sayıların birbirlerine dönüştürülmesi)
- Temel mantık kapılarının çalışması (VE, VEYA, DEĞİL, ÖZEL-VEYA)
İyi bir gömülü sistem programcılığı için olmazsa olmazlardan biri sayı dönüşümleridir. Bu konuyu iyi anlamanız ikili sayı sistemi ile çalışan bilgisayarları iyi anlamanız için oldukça önemlidir.
Bu videoyu izledikten sonra sayı tabanları arasındaki dönüşümlerin mantığını anlayıp kolayca yapabileceksiniz. Ders anlatımı boyunca karşınıza çıkabilecek tüm dönüşüm türlerinden örnekler çözmeye çalıştım.
Hocam bunlar hayatta bizim karşımıza nerede çıkacak diyen arkadaşın sesini duyar gibiyim. Bu videoyu o arkadaşıma armağan ediyorum :D. Video içerisinde on tabanı dışındaki tabanların bilgisayar sistemlerinde kullanıldığı yerlere bir iki örnek veriyorum.
Dijital devre tasarımda kullanılan Maxterm ve Minterm kavramlarını inceledik. Bir örnek üzerinden anlatılanları pekiştirdik. Umarım yararlı olmuştur.
Bu dersimizde Karno Haritaları (Karnaugh Map) ve dijital devrelerin sadeleştirme mantığını anlatmaya çalıştım.
3. Hafta - Flip-Floplar ve Zaman Diyagramları
Zaman diyagramları sıralı devrelerin zaman bölgesine göre nasıl çalıştığını bizlere gösterir. Birçok sayısal entegrenin çalışmasını açıklamak için sıklıkla kullanılırlar.
Bu dersimizde herhangi bir ardışıl devrenin zaman diyagramını nasıl çıkarıldığını göstereceğiz. Örnek olarak anlaşılması kolay 4 Mod Yükselen Kenar Tetiklemeli JK Flip-Flop'lar ile tasarlanmış asenkron yukarı sayıcı devresini seçtik. Umarım yararlı olur.
4 - 7. Hafta - Senkron Devre Tasarımı
Sıralı devre tasarımında asenkron ve senkron olmak üzere iki farklı yaklaşım vardır. Bu dersimizde bu yaklaşımlardan senkron devre tasarımını işleyeceğiz.Bu dersimizde sizlere rastgele gönderilen sayı değerleri için örnek bir soru çözümü yaptık. Sizlerde kendi sayılarınız için aynı mantıkta devrelerinizi tasarlayabilirsiniz.
İçerik
Süre Konu
0:0 Soru anlatımı 4:05 JK durum geçiş tablosunu kullanarak JK giriş değerlerinin bulunması 7:06 Karno Haritaları ile JK Flip-Flop girişlerinin en sade halinin bulunması 10:45 Devre benzetiminin logisim programında çizilmesi Karno Haritaları ilgili video:
5 Mod geri sayıcı devresini,
a) JK flip-flop kullanarak senkron çalışacak şekilde tasarlayınız.
b) Sayıcıya ilk enerji verildiğinde 5 rakamından başlamasını sağlayan devreyi tasarlayınız.
İlk çalışma anında sıfır değerinden başlayan İleri yönde 3’er 3’er 15 sayısına kadar sayabilen (15 dahil) senkron sayıcı devresini JK Flip-Flop kullanarak tasarlayınız. Not: Sayaç 15 sayısına ulaşınca tekrar 0 rakamına dönecek.
8 - 10.Hafta - Asenkron Devre Tasarımı
Asenkron devre tasarımı sıralı devreye uygulanan saat sinyalinin her flip-flop entegresine uygulanmadığı, tasarlanan devrenin daha sade ve enerji tüketiminin daha az olduğu devrelerdir. Fakat daha sonraki konularda göreceğimiz yayılım gecikmesinden ötürü bu devreler özellikle durum sayısı arttıkça çalışma hızlar düşmektedir. Bu dersimizde asenkron devre tasarımı konusunu işleyeceğiz.Bu videoda video yorumlarından bana gelen bir asenkron sayıcı tasarımını sizlere anlatmaya çalıştım. Soruda 5 Mod asenktron yukarı sayıcı devresinin JK Flip-Flop'lar ile tasarlanması isteniyordu. Umarım faydalı olmuştur. Ayrıca 0-2-4-6 şeklinde ikişer ikişer sayan asenkron devre tasarımına da değindik.
Senkron devre tasarımına yönelik kanalımda daha önce bir örnek çözümü ve konu anlatımı paylaşmıştım. Gelen sorular üzerine bugün de asenkron ardışıl devre tasarımına bir örnek çözeceğim.
11. Hafta - Yayılım Gecikmesi
Senkron devrelerin tasarımında önemli bir konu olan yayılım gecikmesi özellikle yüksek hız gerektiren devrelerin tasarımında oldukça önemlidir. Bu dersimizde yayılım gecikmelerini işleyeceğiz.
Bu dersimizde yayılım gecikmesi, etkileri ve kullanım alanlarına değineceğiz.
12 - 13. Hafta - Analog Dijital ve Dijital Analog Dönüşümler
Tasarlanan sayısal devrelerin fiziksel analog büyüklükler ile aralarındaki etkileşimin gerçekleşebilmesi için analog dijital ve dijital analog dönüşümlere ihtiyaç vardır. Bu dersimizde bu dönüşümün nasıl gerçekleştirildiğini işleyeceğiz.0-5V gerilim aralığını 10 bit bir ADC kullanarak dijital hale çevrilmesi istemektedir.
a) ADC’nin en küçük örnekleyebileceği gerilim kaç mV’tur
b) ADC’nin dijital çıkışı iki tabanında 1011010010 ise okunan gerilim yaklaşık kaç Volt’tur
14. Hafta - Temel Bilgisayar Bileşenleri
Günümüzde birçok işimizi kolaylaştıran bilgisayarlar sayısal tasarımın güzel bir örneğidir. Bu dersimizde bilgisayarların temel bileşenleri ve bir bilgisayarın oluşturulabilmesi için gereken minimum donanım bileşenlerinden bahsedilecektir.Mikrodenetleyiciler aslında amaca yönelik programlanabilen bilgisayarlardır. Bu dersimizde bilgisayarı oluşturan temel bileşenlere değindik.