1) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin (elma, armut, ayva, yenidünya, Trabzon hurması) ve diğer bazı meyve türlerinin (incir, nar, kivi) taksonomik sınıflandırmasını, önemli çeşitlerini, fizyolojik, morfolojik ve biyololojik özellikleri,
2) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin (elma, armut, ayva, yenidünya, Trabzon hurması) ve diğer bazı meyve türlerinin (incir, nar, kivi) ekolojik istekleri ve yetiştiriciliği,
3) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin (elma, armut, ayva, yenidünya, Trabzon hurması) ve ayrıca diğer bazı meyve türlerinin (incir, nar, kivi) ekonomiye olan katkıları,

4) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde (elma, armut, ayva, yenidünya, Trabzon hurması) ve ayrıca diğer bazı meyve türlerinde (incir, nar, kivi) fidan ve anaç üretimi, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar,. 
5) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde (elma, armut, ayva, yenidünya, Trabzon hurması) ve ayrıca diğer bazı meyve türlerinde (incir, nar, kivi) hasat, ürün verimi ve değerlendirilmesi.