Topic outline
Bilim nedir? Bilimsel araştırma neleri gerektirir?
Bilimin sözlük ve felsefi tanımı. Bilimsel araştırmalara niçin ihtiyaç var?
Bilimsel yayının ilk basamağı “problemi bulma ve çözüm önerilerini geliştirme” nasıl yapılır?
Bilimsel araştırmanın ilk basamağı olan problemi bulmak için nasıl bir yol izlenir, hangi sorularla problem ve çözümler tespit edilir? Literatür tarama nasıl yapılır? Özgün değer ne demektir? Sorulan sorunun araştırmaya ve yatırıma değer bir soru olduğunu nasıl ifade etmeli?
Hipotez geliştirme ve kaynak araştırması nasıl yapılır?
Araştırma hipotezi ne demektir? Hipotez geliştirmek için nasıl bir yol izlenir? Makale tarama nasıl yapılır? Bilimsel literatür veritabanlarına nasıl ulaşılır, bu kaynaklardan en etkin şekilde nasıl yararlanılır? Referans düzenleme yazılımları neden gereklidir?
Bir makaleyi okurken nasıl değerlendirmek gerekir?
Makale okurken hangi noktalara dikkat etmek gerekir, makaleden çıkarım nasıl yapılır? Bir makale eleştirel olarak nasıl okunur?
Hocalara gönderilmiş/hocaların gönderdiği ve revizyon alan makale örnekleri üzerinden interaktif, tartışmalı çalışma yapılacaktır.
Bilimsel sorunun cevabını bulmak üzere bir bilimsel araştırma projesi tasarlamak
Hipoteze cevap verecek bir araştırma/deneysel metodoloji var mı? Hangi metodoloji sorunun hangi kısmına cevap verecek? Projenin yapılabilirliği ne demektir? Bilimsel araştırmalarda istatistik neden önemli? Bilimsel araştırmalarda ne zaman ve neden etik kurul izinlerine ihtiyaç var?
Hocalara gönderilmiş/hocaların gönderdiği ve revizyon alan makale ve proje örnekleri üzerinden interaktif, tartışmalı çalışma yapılacaktır.
Araştırma projelerine gerekli mali kaynak/destek nasıl sağlanır?
Araştırma projelerini destekleyen kurumlar? Araştırma projesi çeşit ve formatları? Önerilen projenin yaygın etkisinin projenin destek alabilirliği üzerine etkisi? Destek alamayan proje önerisi rafa mı kalkmalı? Eleştirilerden olumlu sonuçlar nasıl çıkarılır?
Araştırma projesine destek alındıktan sonra izlenecek olan yol
Doğru cihaz(lar)ı, doğru sarf ve kimyasalları almak; Stok kontrolü; Proje materyel ve örneklerinin arşivlenmesi; Veri kayıt ve arşivlenmesi; Proje resmi yazışmalarının kayıt ve arşivlenmesi
Proje sonuçlarının bilim camiası ile paylaşımı 1
Poster ve sözlü sunumlar nedir ve nasıl hazırlanır? Hangi veriler nasıl ve ne ölçüde paylaşılmalıdır?
Proje sonuçlarının bilim camiası ile paylaşımı 2
Bilimsel makale nedir? Makale yazmak için elde edilen verilerin hangi aşamaya gelmiş olması gerekir? Sonuçları hangi dergide yayınlanmak üzere göndermek gerekir, dergi nasıl seçilir? Cover letter ne demektir, nasıl yazılmalıdır? İngilizce redaksiyon niçin önemlidir?
Bilimsel makale nasıl yazılır?
Makale özeti nasıl yazılır? Bulguları en etkili şekilde takdim etmek için makaleye nasıl giriş yapılır? Şekil, tablo ve grafikleri hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir? Tartışma yazarken nelere dikkat etmek gerekir?
Makale reddedilirse ne olur?
Editör ve hakem eleştirileri nasıl okunmalı? Reddilen makale için neler yapılabilir, neler yapılmalı?
Proje ve Makale Hakemliği
Bilimsel hakemlik ne demektir? Hakemlik nasıl yapılır? Hakemin sorumlulukları nedir? Proje ve makale hakem raporları nasıl hazırlanır?
Öğretim üyelerine gelen proje ve makale cevapları ile öğretim üyelerinin yaptıkları proje ve makale hakemliklerinden alınan örnekler üzerinden interaktif tartışma yapılacaktır.
Makale yazımı ile Tez Yazımı arasındaki farklar
Bir lisansüstü tezden beklenenler nelerdir? Tez yazılırken nelere dikkat etmek gerekir? Tez yazımı ile makale yazımı arasındaki temel farklılıklar nelerdir?
Araştırma ve yayın etiği
Bir bilim insanının araştırma ve yayın yaparken takip etmesi gereken evrensel etik kurallar nelerdir?