Konu özeti

  • TIP441-BÖBREĞİN TÜBÜLOİNTERSİTİSYEL HASTALIKLARI

    Böbrekte glomerüllerde gerçekleşen ultrafiltrasyon olayından sonra oluşan ultrafiltrat, tübüler segmentler boyunca seyahatini tamamladığında idrara dönüşür. Tübülüsler ve içinde yer aldıkları böbrek interstistisyumu, ultrafiltratın idrara dönüştürülmesi sırasında reabsorbsiyon, sekresyon, konsantrasyon ve asidifikasyon gibi pek çok  faailyeti gerçekleştirir. Proksimal tübülüs hücreleri başta olmak üzere tüm tübüler segmentlerde d vitamininin aktifleştirilmesinden sorumlu 1-alfa hidroksilaz enzim aktivitesi ve yine tüm tübüler segmentlerde renin-angiotensin-aldosteron sisteminin tüm elemanları mevcuttur. Peritübüler interstisyumda yer alan fibroblast benzeri hücreler de eritropoietin sentezinin gerçekleştiği hücrelerdir. Tüm bu önemli fonksiyonlar tübülointersitisyel bölgenin akut ve kronik hastalıklarından etkilenebilir ve düşük düzeyli proteinüri (<1 gr/gün), natriürez, aminoasidüri, ürikozüri, fosfatüri, glukozüri, renal tübüler asidozlar, idrar konsantrasyon defektleri ve kronik renal hasarın erken dönemlerinden itibaren renal anemi ve kalsiyum-fosfor-PTH metabolizması bozuklukları karşımıza çıkmaya başlar.

    Tübülointersitisyel bölgenin akut patolojileri, akut intersitisyel nefritler, akut böbrek hasarı nedenleri arasında nisbeten az görülmekle birlikte nedeni izah edilemeyen akut böbrek hasarı durumlarında böbrek biyopsilerinde %25'e kadar çıkan oranlarda saptanabilir. Temelde ilaçlara ve infeksyonlara bağlı gelişen bir hiprsensitivite reaksiyonudur. Sistemik hastalıkların seyri sırasında, lenfoproliferatif malignitelerin ve plazma hücre hastalıklarının tutulumu şeklinde, böbrek nakilli hastalarda rejeksiyon gelişiminde tübülontersitisyel bölge etkilenebilir.

    Kronik tübülointersitisyel nefritler, tüm kronik böbrek yetmezliği nedenleri arasında nadir görülmektedir.Kimi kalıtsal hastalıklarda, kronik enfeksiyonlara, ürogenital anomalilere  ve elektrolit bozukluklarına bağlı olarak, radyoterapiye ikincil olarak, non-steroidal anti inflamatuar ilaçlar başta olmak üzere çeşitli ilaçlara kronik maruz kalınan durumlarda ve devam eden proteinüriye ikincil olarak tübülointerstisyel bölge kronik olarak hasarlanabilir.