Weekly outline
Hafta 1
Giriş, dersin işlenişi hakkında bilgilendirme. Sonraki dönemlerde yer alan fotoğraf, film, televizyon ve radyo dersleri hakkında açıklamalar.
Hafta 2
Görsel-işitsel yapımlarda kullanılan ekipmanlar nedir? Fotoğraf makinesi ve kameranın kısa tarihi. Çekim ölçekleri, kamera açıları, kamera hareketleri.
Hafta 3
Analog, elektronik ve sayısal kameraların çalışma prensipleri ve kamera teknik (mercekler, diyafram, örtücü, ISO/Gain, sensör, kayıt ortamları, kayıt formatları, görüntü çözünürlüğü, çerçeve oranı, RGB). Alan derinliği. Tripod ve kamera kullanımına giriş.
Hafta 4
180 derece kuralı. Görüntü kompozisyonu. Kamera kullanımı devam. Sinema metinleri hakkında genel bilgi (sinopsis, senaryo, çekim senaryosu,storyboard, çekim yerleşim planı).
Hafta 5
Kurgu yöntemleri, kurgu aşamaları, time-code, görüntü ve ses geçişleri, Sayısal kurgu programına giriş.
Hafta 9
Yapım aşamaları ve yapım ekibi içindeki işbölümü. Yapım yöntemleri (mekânda çekim, stüdyo çekimi, tek kameralı yapım, çok kameralı yapım). Görsel-işitsel yapımlarda yapım öncesi hazırlığın önemi.
Hafta 10
Görsel yapımlarda aydınlatma ve uygulamaları (ışık kaynakları, renk ısısı, ışığın kontrolü, ışık filtreleri, aydınlatma türleri, pozometre).
Hafta 11
Görsel-işitsel yapımlarda ses kaydı ve uygulamaları (ses kaydı ve radyonun kısa tarihçesi, sesin teknik özellikleri, ses kaynakları, mikrofon tipleri, ses mikserleri, stüdyoda ve alanda ses kaydı, mono/stereo, çok kanallı kayıt, efekt, foley, sayısal ses dosyası formatları).
Hafta 12
Ekipman kullanımı yeterlilik çalışması. Bu derste öğrencilerin çekim ekipmanlarını kullanma konusunda yeterlilikleri sınanacaktır.
Hafta 14
Radyonun ve televizyonun kısa tarihçesi. Yayınların alıcıya ulaşmasına kadar geçen süreçler. Stüdyo ve rejinin yapılanması. Stüdyo ve reji arasındaki haberleşme. Televizyon sistemleri. Frekans spektrumu. Televizyon yayın yöntemleri. Dersin genel değerlendirmesi.