Rusya İmparatorluğu'nun Balkan politikası, Rusya'nın siyasal kimliğinin gelişiminin kırılmaları üzerinde oldukça dalgalı bir seyir izlemiştir. Pan-ortodoks eğilimler, Pan-slav eğilimler ve geleneksel ve muhafazakar batılı imparatorlar uzlaşması arasında gitgeller Rusya'nın Balkan politikasına, belirsiz, ancak Osmanlı için istikrarsılık yaratan bir nitelik kazandırmıştır. Rusya'nın bu dalgalanan politikası Bulgaristan ve Sırbistan'ın iç siysasal gelişmelerini ve Makedonya gelişmelerini de istikrarsızlaştırmıştır. I Alexander'dan itibaren II. Nicholas'ya kadar Rusya İmparatorluğu'nun Balkan politikası genel siyasi karakteri ve bölge dışı güçlerle olan ilişkileri esasında ele alınacaktır.
Britanya İmparatorluğu ise bölge dışı bir güç olmakla birlikte, küresel hakimiyet stratejileri nedeniyle Balkan politikası ve Osmanlı Devleti'nin geleceği üzerinde çok etkili olabilmiştir. Britanya'da döneme ve bölgeye ait politika, iki önemli siyasi hareket arasında belirlenmiştir. Öncelikle Hindistan ve Sömürge siyaseti üzerinde hassasiyetle duran ve Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da ani dağılmasının bu siyaset üzerinde yaratacağı olumsuz etileri öneleyen muhafazakarlar ve de milliyetçi hareketleri ve Hristiyan haklarını ilerlemecilik ve anayasacılık olarak değerlendiren, dolayısıyla Balkanlar'da milliyetçiliği destekleyen ve Osmanlı Devleti'ni yok edilmesi gereken bir doğu despotizi olarak tanımlayan Liberaller. Britanya'nın da Osmanlı Devleti'ne ve bölgeye ilişkin politikası Disraeli ve Gladstone'un şahsında sembolleşen , ancak onları çok aşan bu iki siyasi akımın mücadelesi içinde belirsizleşmiş ve istikrarsızlaşmıştır. Dolayısıyla Britanya İmpartorluğu'nu da istikrarlı bir çizgi içnde bölgede istikrarlı bir siyaset takip eden aktör olarak tanımlamak çok yanlış olacaktır. Rusya İmparatorluğu'nun, Avusturya-Macaristan ile özellikle Bosna-Hersek Krizi sonrasında tırmanan rekabetinin etkisiyle İngiliz Liberalleri ekseninde gelişen politikaları derste özellikle inceleme konusu yapılacaktır.
1867 Ausgleich ile Avusturya önemli bir anyasal dönüşüm geçirmiştir. Çifte Monarşi olarak da adlandırılan Avusturya-Macaristan, bu dönüşüm ile iki krallık şeklinde bir imparatorluk çatısı altında yeniden tanzim edilmiştir. Prusya karşısında aldığı kesin yenilgi ve Alman devletleri üzerindeki kontrolünü kaydettikten sonra, İmparatorun şahsında birleşen Avusturya ve Macaristan esas olarak tamamen Balkanlar'a dönmüştür. İmparator Franz Joseph Bukovina, Dalmaçya, Slovenya, Bohemya, Galisya, Trieste ve Tirol'den oluşan Avusturya ile Slovakya, Transilvanya, Hırvatistan ve Slavonya'dan oluşan Macaristan'ın hakimi bir konuma gelmiştir. Avusturya-Macaristan'ın Balkanlar'a yönelmesi, kendi içindeki slav nüfusun yeni anayasal düzende yeterince temsil imkanına sahip olmamasına dayanan rahatsızlıkla birleşince İmparatorluğu slav milliyetçiliğinin, özellikle de Ortodoks Slavların hedefi haline getirecektir. Bu durum Balkanlar üzerinde Avusturya-Macaristan ile Rusya arasında potansiyel bir çatışma alanı yaratacaktır. Ayrıca Macaristan içinde Transilvanya bölgesi üzerinde de Romanya ile bir temel uzlaşmazlık alanı ortaya çıkacaktır.
Alman imparatorluğu, savaşlarla kurulduktan sonra Şansölye Bismarck'ın önceliği Balkanlar'da Avusturya-Macaristan ile Rusya arasında Osmanlı toprakları üzerinde bir uzlaşmayı sağlama siyasetine dayanmaya başlamıştır. Fransa'ya karşı Rusya'nın desteğini alabilmek için Bismarc Slav milliyetçiliğini ve Balkan siyasetini kontrol altında tutmayı büyük bir öncelik olarak değerlendirmiştir. Üç İmparatorlar Ligi Bismarck'ın söz konusu denge politikasının bir sonucudur. Ancak bu denge Slav milliyetçiliğinin kontrol altında tutulması ve Avusturya-Macaristan ile Rusya'nın Balkanlar'da kontrol sağlama eğilimlerinin uzlaşma içinde ilerlemesi varsayımlarına dayandığı için, kırılgan bir denge olarak ortaya çıkacaktır. Bu derste Alman İmparatorluğunun kurulması sonrası Şansölye Bismarck'ın denge siyaseti ve Ausgleich sonrası Slavları mutsuz eden bir iç siyasal nitelik kazanan Avusturya-Macaristan'ın Balkan politikası arasındaki etkileşim anlatılmaya çalışılacaktır.