Topic outline
Ünite 1: Türk Diline Giriş
Bu derste kaynak kitap olarak Anadolu Üniversitesi Yayınları arasında çıkan Orhun ve Uygur Türkçesi (Eskişehir 2010) adlı kitabım kullanılacaktır.
Öğrenci bu dersin sonunda;
1. Yapıları bakımından dilleri tanımlayabilecek ve Türk dilinin yer aldığı dil grubunu belirleyecek,
2. Ural-Altay dil ailesini dil özellikleriyle birlikte tanıyacak, bu konuda çalışan ve aynı zamanda Türkolojiye de katkısı olan kişiler ve onların çalışmaları hakkında bilgi edinecek,
3. Ural-Altay Dil Teorisinden kopan Altay Dil Teorisi hakkında bilgi sahibi olacak ve bu alanda çalışmış aynı zamanda Türkoloji açısından da önemli çalışmalar ortaya koymuş kişileri ve eserlerini bilecektir.
Ünite 2: Türk Dilinin Tarihi Dönemleri
Öğrenci bu dersin sonunda;
1. Türk Dilinin Orhon (Köktürk) Türkçesinden yani Türkçenin yazı dili olmadan önceki dönemlerini öğrenecek,
2. Orhon, Uygur ve Karahanlı Türkçelerinin de içinde bulunduğu Eski Türkçe dönemi ve sonrası hakkında bilgi sahibi olacak.
Ünite 3: Köktürkler
Bu dersin sonunda öğrenci, I. ve II. Köktürk Kağanlıkları ve bu Kağanlıklar ile ilişkide bulunan devletler hakkında bilgi sahibi olacak.
Ünite 4: Köktürk Harfli Yazıtlar
Bu dersin sonunda öğrenci, Köktürk (Türk-runik veya Orhon) harfli yazıtlar ile Türkolojinin başlangıcını oluşturan yazıtların keşfi çalışmaları, çözümlenmesi, alfabenin kökeni ve Orhon yazıtları adı ile bilinen üç büyük yazıt (Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk) hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Ünite 5: Köktürkçe Çalışmalar
Öğrenci, V. Thomsen'in alfabeyi çözmesinden sonraki Radloff'un yayınıyla Köktürkçe ile ilgili çıkan ilk ve en önemli çalışmalar hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Ünite 6: I. ve II. Uygur Kağanlıkları
Bu ders öğrencilerin Uygurlar ve onların tarihte üstlendikleri rol hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacaktır.
Ünite 7: Uygur Alfabeleri, Uygur Yazı Sistemi
Bu derste öğrenciler, Uygurların kullandığı alfabeleri öğrenecek, Uygur yazı sistemi ve Uygurca yazmaların keşfi hakkında bilgi sahibi olacaklar.
Ünite 8: Uygur Edebiyatı
Bu derste öğrenciler, Uygurca yazılı metinler ve bunlar hakkında yapılmış çalışmalar hakkında bilgi sahibi olacaklar.
Ünite 9: Karahanlı Devleti ve İlk İslami Metinler
Bu derste öğrenciler, Karahanlı Devleti ve Eski Türkçenin devamı olan Karahanlı Türkçesiyle yazılmış ilk İslami eser hakkında bilgi sahibi olacaklar.
Ünite 10: Karahanlı Türkçesiyle Yazılmış Eserler
Bu derste Karahanlı Türkçesiyle yazılmış eserler ile onlar hakkında yapılan çalışmalar üzerine bilgi verilecek.
Ünite 11: Harezmşahlar ve Harezm Türkçesi
Bundan sonraki derslerde kaynak kitap olarak Ankara Üniversitesi yayınları arasında çıkan Çağatay Türkçesinin İlk Evresi: Harezm-Altın Ordu Türkçesi (Ankara 2014. -II. Baskı 2016) kullanılacaktır.
Bu derste öğrencilere Harezm Türkçesinin Harezmşahlar döneminde eserler vermediği, bu tabirin bölge adından kaynaklandığı, bu dönemde yazılan eserlerin Harezm ve civarında yazıldığı için Harezm Türkçesi adı verildiği bölgenin tarihi de anlatılarak açıklanacaktır.
Ünite 12: Harezm Türkçesiyle Yazılmış Eserler
Bu ünitede öğrenciler, Harezm Türkçesiyle yazılmış eserler ve eserler üzerinde çalışma yapanlar hakkında bilgi sahibi olacaklar.
Ünite 13: Harezm Türkçesiyle Yazılmış Eserler
Bu ünitede öğrenciler Harezm Türkçesiyle yazılmış eserler ve eserler üzerinde çalışma yapanlar hakkında bilgi sahibi olacaklar.Ünite 14: Harezm Türkçesiyle Yazılmış Eserler
Bu derste Harezm Türkçesiyle Altın Ordu sahasında yazılmış eserlerden Hüsrev ü Şirin, Muhabbet-name ve Mi'rac-name hakkında bilgi verilecektir.