ZST313 Süt Endüstrisinde İşlem Mühendisliği
Dersi veren öğretim üyesi: Prof. Dr. Birce TABAN
Dersin amacı: Lisans eğitimi yapanların süt endüstrisinde kullanılan proseslere ait temel kavramları ve mühendislik birimlerini öğrenmelerini ve süt ve süt ürünleri üretim süreçleri içerisinde uygulanan işlemlerin ana ilkeleri olan kütle ve enerji denklikleri, termodinamik, akışkanlar mekaniği ve işleme sistemlerini kapsayan mühendislik konularında yeterli bilgi sahibi olmalarını ve bu bilgileri üretim teknolojilerinin anlaşılabilmesi, geliştirilmesi ya da çıkabilecek sorunların çözülmesi amacıyla üretim proseslerinde kullanabilecek düzeye gelmelerini sağlamaktır.
Dersin içeriği: Süt endüstrisinin mühendislik yönünü anlamada kullanılan proseslere ait temel kavramlar, boyutsal analiz ve mühendislik birimleri, sistem seçimi (açık ve kapalı sistem) ve bir sistemin hali, materyal denkliği, mühendislik ve termodinamiğin temel kavramları, enerji ve dengeleri, süt işlemede akışkan akışı, akış türleri, akışkan akışındaki kayıplar, süt endüstrisi için özel öneme sahip akışkan depolama ve taşıma sistemleri (işleme tesisi tank ve kazanları, borular ve bağlantı parçaları, pompa tipleri), Newton tipi ve Newton tipi olmayan akışkanların akış özellikleri ve işleme sistemleri, pastörizasyon, haşlama, ticari sterilizasyon, UHT sistemleri ve işlem koşullarının hesaplanması, soğutma, dondurma, kurutma ve membran ayırma sistemleri
Derste kullanılan kaynaklar:
Baysal, T., İçier, F. (Çeviri Editörleri). 2020. Gıda Mühendisliğine Giriş (Singh, R.P. ve Heidman, R., Introduction to Food Engineering 5. Basımından Çeviri), Nobel Akademik Yayıncılık. Türkiye, 864 sayfa. ISBN: 978-605-320-151-9.
Ashok, A. 2020. Basic Concepts in Dairy Engineering. ISBN-13: 979-8669909147.Dersin öğrenme kazanımı: Öğrenciler süt endüstrisinde kullanılan proseslere ve süt ve süt ürünleri üretim süreçleri içerisinde uygulanan mühendislik işlemleri konusunda yetkin konuma ulaşacaktır.